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IN THE MATTER OF THE ARBITRATION BETWEEN

ISPAT INLAND STEEL COMPANY

and AWARD 991

UNITED STEELWORKERS OF AMERICA
LOCAL UNION 1010

OPINION AND AWARD

Introduction

This case concerns a dispute over the manner in which the
Company has filled vacancies in core pools. The case was tried in
the Company's offices in East Chicago, Indiana on November 12,
2001. Pat Parker represented the Company and Dennis Shattuck
presented the case for the Union. The parties submitted the case

on final argument.
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Background

As part of the 1993 Agreement, the parties created eight
core pools.' According to Article 13, Section 5-a, each core
pool was to serve a number of departments apd provide them with
"temporary sequential needs." Since the inception of the systenm,
the Company has determined the number of employees who are
assigned to each core pool through a process that is not at issue
in this case. Such employees are "statused" in the core pool and
they can file applications to fill temporary vacancies in various
departments served by the core pool. 1In addition to the core
pools, the parties also provided for a plant-wide pool. Marginal
Paragraph 13.17.3 says that "The plant-wide pool will be
comprised of employees displaced from core pools and all other
non-core pool employees."

Article 13, Section 5-b establishes procedures for operation
of the core pools. At issue here is paragraph b-1-d (mp
13.18.1.4), which reads as follows:

Any permanent vacancies in a core pool shall be filled by

the most senior employee without core pool status then in

the plant-wide pool.
The Union relies on this language and says that when a vacancy in
a core pool arises, the senior employee not assigned to a core
pool should get the assignment. The Company, however, says that
mp 13.18.1.4 does not apply. The language speaks not only of

employees who do not have core pool status, but also says the

! In the interval between 1993 and the present, department closures have reduced the
number of core pools to seven, plus the plant wide pool. That reduction does not affect this case.
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employee must then be "in" the plant-wide pool. But the Company
says there are no employees "in" the plant-wide pool, in the
sense of actually working in that location.

Section 5 says that plant-wide pool employees will be used
to supplement work assignments in departmenfs and to perforn
"other non-traditional labor assignments." The evidence in this
case - as well as the evidence in Inland Award 982, another
recent case - indicates that plant-wide pool employees have
seldom been used as a distinct work force. Rather, they are
assigned to work in a core pool, even though they do not have
status in any core pool. To that extent, the Company says, they
do not differ all that much from employees who do have status in
a core pool but may be assigned to work in a different core pool.
In addition, the employees statused in the plant-wide pool but
assigned to work in a core pool file applications, just as the
core-pool-statused employees do. The Company also points to mp
13.17.3, quoted above. This, too, means there are no employees in
the plant-wide pool, the Company says, because there are no non-
core pool employees, all of them having been assigned to work in
a core pool, whether they have core pool status or not.

Because no employees are actually working in the plant-wide
pool, the Company says there are no employees "in" the plant-wide
pool. This is consistent with the Company's claim, advanced here
and in Inland Award 982, that the plant-wide pool is both a
status and a place. There are employees statused in the plant-

wide pool, but none are working there. This means, the Company




says, that MP 13.18.1.4, quoted above, does not apply, since it
refers to employees who are "in" the plant-wide pool. Moreover,
the Company says that ever since 1993, its practice has been to
assign to core pool vacancies the senior emgloyee working in the
core pool without core pool status.? Thus, the senior employee
who is statused in the plant-wide pool but who is normally
assigned to the core pool gets the vacancy, meaning that he
becomes statused in the core pool. The Company also points out
that this is the procedure that makes the most sense. The non-
statused employees normally working in the core pool are the ones
who have acquired the skills to be of most use to the departments
served by the core pool.

The Union, however, says that the language of mp 13.18.1.4
is not ambiguous. If there is a core pool vacancy, it does not
go to the senior non-statused person working in that core pool
but, rather, to the senior employee "without core pool status
then in the plant-wide pool." The Union says that any employee
not assigned to a core pool is necessarily in the plant-wide
pool. 1In short, the Union argues that the vacancy must be filled
by seniority among employees in the plant-wide pool and that an
assignment to work in a particular core pool is not a relevant
consideration. The Union says this is important because having
core pool status can affect an employee's right to continued

employment.

2 This does not include employees who have been temporarily
transferred to the core pool to help with outages or for other
special need.




The Company stresses the length of time that it has utilized
the procedure at issue in this case without challenge from the
Union. However, the Company does not argue that a consistent
practice could overcome unambiguous contract language. Rather,
its argument is that the contract language éited by the Union
does not apply in this case because there is no one in the plant-
wide pool. Thus, the Company argues that because the Agreement
does not indicate how core pool vacancies are to be filled when
there are no employees in the plant-wide pool, the parties have
effectively agreed to the procedure the Company has used. 1In
that regard, the Company says that it has notified the Union of
this methodology in the past and had never received a challenge
until the instant grievance. The Union, however, disputed
whether the Company sent it regular reports, though it agreed

that the information was aVvailable on request.

Findings and Discussion

Although I expressed some doubt about the argument, in
Inland Award 982, I was able to avoid confronting the Company's
claim that the plant-wide pool is both a status and a place and,
more importantly, that this distinction is one of significance.
There is no reason to question the Company's claim that the
individuals who administer the core pool system think of the
plant-wide pool in terms of both status and place. But that
conception is not controlling unless it finds support in the

Agreement itself.




The Company's contention here depends completely on its
argument that there is no one "in" the plant-wide pool because no
employees are assigned to work from that "place." But I find
nothing in the Agreement which requires tha; employees actually
be working in any such "place." Marginal paragraph 13.17.4 says
that the plant-wide pool is comprised of employees who are
displaced from core pools and other "non-core pool employees."
But this does not mean, as the Company argues, that core pool
employees are those working in a core pool, regardless of their
status. Section 5(a) deals with whether employees have core pool
status. If they have been displaced from their core pool, they
do not. The parties clearly understand "displaced" to refer to
the loss of core pool status. Thus, an employee who loses core
pool status is in the plant-wide pool, even if he continues to
work in the core pool after losing his status.

I recognize that there are no employees who are displaced
from their core pools. But this understanding of how the
language works helps give meaning to the terminology "other non-
core pool employees." These words refer to employees who do not
have status in a core pool. How this occurs is not of great
importance to this case. Conceivably, an employee could be
without core pool status because there were more non-sequential
employees than there were core pool slots. Or, an employee may
not have core pool status because he was hired into the plant-

wide pool. Whatever the reason, the key is not where the

employee is working but whether he has status in a core pool.




Employees without status in a core pool are "in" the plant-wide
pool.’

I find, then, that mp 13.18.1.4 is not ambiguous. It
clearly says that permanent vacancies in a core pool are to be
filled "by the most senior employee without.core pool status then
in the plant-wide pool." This does not, as the Company claims,
incorporate two different requirements. Rather, the language is
descriptive -- an employee without core pool status is
necessarily "then in the plant-wide pool." Stated differently,
an employee is "in" the plant-wide pool for purposes of this
language if he does not have core pool status. The Company has
no right to give the vacancies is a core pool to the senior
plant-wide-pool-statused employee then working in the core pool,
unless, of course, that person also happened to be the senior
person in the plant-wide pool.

As noted above, the Company does not argue that its pattern
of assignment can override unambiguous contract language. As
arbitrators have often recognized, the parties do not lose their
contractual rights simply because they have delayed enforcing
them. I recognize that the Union has not previously objected to

the Company's assignment practice. That might be of significance

31 find nothing in Section 5 that makes the actual place of assignment relevant to any issue
in this case. However, even if it were, one might argue that using a plant- wide pool employee in
a core pool is not inconsistent with the language in mp 13.17.4, which says that plant-wide pool
employees will be used to “supplement work assignments in various departments....” Thus, it may
be that a plant-wide pool employee assigned to a core pool is still working in the plant-wide pool
“place” since assignment to a core pool is recognized as part of what the plant-wide pool is
supposed to do.




if the language were ambiguous or if the Union sought a monetary
remedy. But here, the Union seeks only a prospective order that
the Company comply with the contract language. I also understand
the Company's argument that its assignment practice is the one
that makes the most sense. That may be, buf I do not have the
authority to revise the Agreement, even if there is a more

efficient procedure. I must then, sustain, the grievance.

AWARD
The grievance is sustained. The Company is ordered to cease
filling core pool vacancies on the basis of core pool assignment.
The vacancies are to be given to the senior employee then in the

plant-wide pool, as explained in the Findings.
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